SCI Logo

Scalextric USA
Pioneer Slot Cars
SCIs  MarketPlace, the online slot car mall
Carrera Slot Cars
Fly Model Car
BRM Model Cars
NINCO
MRC
AFX
Slot.it
Slot Car Illustrated Forum
  #1  
Old 10-09-2018, 09:16 AM
Jean-Paul Jean-Paul is offline
Club Racer
View Jean-Paul's Photo Album
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greece
Posts: 52
Default Race coordinator help setup

Hi guys. Last year i used this Software with no problems with ds 200 and infrared tower and ninco wico powerbase via an rs232 cable. I remember it was working. Now with no changes besides the fact i changed the track layout RC does not connect to ds. Any suggestions?
Reply With Quote
  #2  
Old 10-10-2018, 06:05 AM
RichD's Avatar
RichD RichD is offline
World Champion
View RichD's Photo Album
 
Join Date: Oct 2005
Location: East Haven, CT USA
Posts: 11,960
Default

Are you sure that both the DS 200 and the light tower are getting power? If the DS 200 is not powered up RC will not see it. If the light tower is not powered no counts will be triggered. When you boot up RC the DS 200 should already be on.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-10-2018, 06:21 AM
Jean-Paul Jean-Paul is offline
Club Racer
View Jean-Paul's Photo Album
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greece
Posts: 52
Default

All that checked. Currently out to buy new rs232 cable
Reply With Quote
  #4  
Old 10-10-2018, 08:12 AM
Jean-Paul Jean-Paul is offline
Club Racer
View Jean-Paul's Photo Album
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greece
Posts: 52
Default

New cable not working. Tried 2 pc and two cable. Aslo pc lap counter. Ds 200 is not detected. Any ideas?
Reply With Quote
  #5  
Old 10-11-2018, 01:07 AM
Jean-Paul Jean-Paul is offline
Club Racer
View Jean-Paul's Photo Album
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greece
Posts: 52
Default

Maybe has to do something with baud rate?
Reply With Quote
  #6  
Old 10-11-2018, 05:08 AM
RichD's Avatar
RichD RichD is offline
World Champion
View RichD's Photo Album
 
Join Date: Oct 2005
Location: East Haven, CT USA
Posts: 11,960
Default

I doubt it. Sounds like you are using a serial or parallel connection. Possibly you disconnected the cable and later plugged it into a different port. You may have to go into the setup and select the correct port and type of connection.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-11-2018, 05:17 AM
Jean-Paul Jean-Paul is offline
Club Racer
View Jean-Paul's Photo Album
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greece
Posts: 52
Default

I have restatred pc abd check that my usb to rs232 cinvertor is in com 3. Tbe i go check it track setup but doent turn on green light
Reply With Quote
  #8  
Old 10-11-2018, 10:03 PM
Phil Kalbfell Phil Kalbfell is offline
Top Qualifier
View Phil Kalbfell's Photo Album
 
Join Date: Jul 2006
Location: Hobart Tasmania Australia
Posts: 3,051
Default

What USB to Serial Adapter are you using? These have proven to be a real hassle over the years.
The PC will often see them but not the track interface.
I have a box of ones that do not work!
Reply With Quote
  #9  
Old 10-11-2018, 10:08 PM
Jean-Paul Jean-Paul is offline
Club Racer
View Jean-Paul's Photo Album
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greece
Posts: 52
Default

But the problem started with a rs232 to rs232 firdt. Then i went out to buy a usb to rs 232 cabke. And again not working
Reply With Quote
  #10  
Old 10-12-2018, 06:45 AM
RichD's Avatar
RichD RichD is offline
World Champion
View RichD's Photo Album
 
Join Date: Oct 2005
Location: East Haven, CT USA
Posts: 11,960
Default

I use a serial to USB adapter because my Trackmate interface unit has a serial output but my laptop computer only has USB inputs. The adapter is not just a simple cable, there are electronics built into it and a software driver must be installed on the computer or the computer will not see the adapter. With many USB devices the driver is built in, the first time that you plug in the device the driver gets automatically installed on your computer and the installed driver is used after that. The serial to USB adapters that I have seen all need to have the driver installed by the user.
Reply With Quote
  #11  
Old 10-12-2018, 06:50 AM
Jean-Paul Jean-Paul is offline
Club Racer
View Jean-Paul's Photo Album
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greece
Posts: 52
Default

I have installed the driver as suggested
Reply With Quote
  #12  
Old 10-12-2018, 01:58 PM
Phil Kalbfell Phil Kalbfell is offline
Top Qualifier
View Phil Kalbfell's Photo Album
 
Join Date: Jul 2006
Location: Hobart Tasmania Australia
Posts: 3,051
Default

Looking in “ Devices and Printers” should show the adapter and port of it is working.
Reply With Quote
  #13  
Old 10-12-2018, 10:26 PM
Jean-Paul Jean-Paul is offline
Club Racer
View Jean-Paul's Photo Album
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greece
Posts: 52
Default

Yeap. Com3 it is recognized. Maybe cheap adapter and no communication succed? Or maybe ds200 problem afterall. Because i tried rs232 modem cable as well before and it didn't work. Noone else had problems with the connection before?
Reply With Quote
  #14  
Old 10-16-2018, 07:05 AM
RichD's Avatar
RichD RichD is offline
World Champion
View RichD's Photo Album
 
Join Date: Oct 2005
Location: East Haven, CT USA
Posts: 11,960
Default

I use an Aten UC-232A USB to serial adapter.
It seems strange to me that the system was working before you reconfigured the track and now it isn't. You should make sure that the light bridge is working. If you use a digital camera or even a cell phone camera to take a picture when the light bridge is on and the lights that the naked eye can't see will show. If you have checked the port and it is seeing the adapter possibly there is a problem with the DS 200 unit.
I don't know anyone that uses a DS 200 so it is hard for me to help you out, but just for kicks you should go to the RC track setup and check on which connection has been selected.

The Trackmate serial connection is the one that I use.
Reply With Quote
  #15  
Old 10-16-2018, 01:22 PM
Jean-Paul Jean-Paul is offline
Club Racer
View Jean-Paul's Photo Album
 
Join Date: Nov 2009
Location: Greece
Posts: 52
Default

I tried anothe rs232 adapter but again not working. This adapter had also rt tx transmission light but it didn't seem to do anything. I think there is something wrong with the ds 200 unit
Reply With Quote
Reply

Bookmarks
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 02:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.